Tix.se

  • From February 4th
  • To March 21st
  • 24 dates
Ticket price:140 - 350 kr
Event info

Efter Kieslowskis ikoniska mästerverk – en vandringsföreställning i stort teaterformat på Gothenburg Film Studios

Människan är fri.

– ADVOKATEN, DEKALOGEN


En rad människor rör sig i varandras närhet, de bor i samma bostadskomplex. Vi möter dem i tio olika berättelser där de står inför etiska dilemman och livsavgörande val.

Pappan som beräknar isens hållfasthet men inte räknade med slumpen. Kvinnan som tvingar läkaren att ge besked om makens överlevnadschanser, ska hon föda sin älskares barn? Bröderna som återförenas och splittras av ett farsarv.

Älskare, grannar, föräldrar, barn, bekanta. De ser fragment av varandras öden, men står aningslösa inför varandras personliga draman. Ödesdigra val fattas medan världen utanför obegripligt går vidare. I denna sceniska version av Dekalogen går mörkret hand i hand med hoppet när tillvaron ruckas och dras till sin absurda spets.

I vilken grad styr vi våra liv, vilket ansvar har vi för våra val och uppfattar vi ens att vi väljer?

Jag började samla på historier på människor som var tvungna att bestämma sig, ofta i alldagliga situationer. Beslut vars konsekvenser inte alltid är tydliga – inte för det egna livet och inte heller för andras liv.

– ZOFIA, DEKALOGEN


Kieslowskis ikoniska filmepos Dekalogen, inspirerat av de De tio budorden, blir en fyra timmar lång vandringsföreställning på Gothenburg Film Studios. Med en mix av spelstilar och formgrepp, film, musik och sång väntar en unik helhetsupplevelse som rör sig mellan det storslaget visuella och hudlöst nära.

Ragna Wei och Birte Niederhaus regisserar ett gränsöverskridande och platsspecifikt verk där publiken förflyttar sig mellan de olika scenerna.

Av KRZYSZTOF KIESLOWSKI OCH KRZYSZTOF PIESIEWICZ I JOHN VON DÜFFELS VERSION Bearbetning STEFANIE CARP OCH KARIN HENKEL Svensk översättning (från den tyska bearbetningen) BIRTE NIEDERHAUS Regi RAGNA WEI, BIRTE NIEDERHAUS Skådespelare ANNA BJELKERUD, MARIE DELLESKOG, VICTORIA DYRSTAD, FREDRIK EVERS, ISABEL FORTES, KARIN DE FRUMERIE, JOHAN GRY, EMMA JOHANSSON, LISA LINDGREN, EMIL LJUNGESTIG, SERGEJ MERKUSJEV, VICTORIA OLMARKER, JESPER SÖDERBLOM, CAROLINE SÖDERSTRÖM Scenografi och kostym HELGA BUMSCH Mask MARIA AGATON, KATRIN LIND, GUNNAR LUNDGREN Ljus MAX MITLE Ljud TOMMY CARLSSON, KARIN BLOCH-JÖRGENSEN Musik CHRIS LANCASTER Dramaturg JOEL NORDSTRÖM Teaterförlag NORDISKA APS - KÖPENHAMN


Flera av föreställningarna ingår i Göteborg Film Festivals program 2021.