Tix.se

Evenemangsinformation


Cathrine Winnes, dirigent
Ingrid Andsnes, piano
Göteborg Wind Orchestra

Ett mycket spännande konsertprogram signerat Cathrine Winnes där vi ger er Igor Stravinskij och Lili Boulanger - två samtida genier. Bägge levde i Paris, men med diametralt olika estetik. Den ena tillsträvar objektivitet och renhet. Den andre, komponerar på liv och död.

Lili Boulanger var känd över hela Frankrike för sin fantastiska musik i gränslandet mellan impressionism och expressionism. Man kan höra influenser från Debussy och Messiaen men också djupt personliga stildrag. Som yngsta deltagare och den första kvinnan någonsin vann hon den prestigefyllda kompositionstävlingen prix de Rome, och hennes namn var därefter på allas läppar. Hon dog endast 24 år gammal och man kan höra det sista dödsskriket i hennes verk D’un soir triste, som vi framför på konserten. Hennes musikaliska avtryck bleknade därefter i takt med tiden. Varför blev hennes musik mer eller mindre bortglömd?

Igor Stravinskijs musikaliska arv är omfattande och han har haft enorm betydelse för 1900- och 2000-talets tonsättare. Hans musik är odödlig och alltid intressant och bjuder lyssnaren på både överraskningar med ett eget tonspråk och rytm. Välkomna till en konsertkväll där vi förutom den fantastiska musiken även får ta del av intressant historik och kanske okända fakta om dessa två samtida genier – Lili Boulanger och Igor Stravinskij.

Det blir ett kärt återseende när vi har glädjen att ledas av den karismatiska dirigenten Cathrine Winnes. Hennes kärlek till musiken smittar av sig och hon har en sällsynt förmåga att entusiasmera och locka fram det bästa ur musiker och solister. Hennes kommunikativa sätt att leda och naturliga musikantskap är en fröjd att uppleva. Hon är en stjärna på dirigenthimlen och engageras flitigt av både blås- och symfoniorkestrar samt operahus i hela Norden. Cathrine Winnes är chefdirigent och konstnärlig ledare för Blåsarsymfonikerna i Stockholm.

Ingrid Andsnes har etablerat sig som en av Norges mest eftertraktade pianister. Med sitt energiska spel och förmåga att förmedla känslor är hon en musiker som skapar närkontakt med publiken. 2015 gav hon ut sin första soloskiva med Beethovens monumentala Diabellivariationer samt en nyskriven Diabellicadenza av Lars Petter Hagen. Skivan fick strålande kritik i norsk och internationell press, bland annat i New York Times. Hösten 2015 debuterade hon i Carnegie Hall med samma program till stående ovationer.

Läs mer om Ingrid Andsnes på http://www.ingridandsnes.com/om/Ur repertoaren
Boulanger D’un matin de printemps
Stravinskij Svit ur Eldfågeln
Boulanger D’un soir triste
Stravinskij Pianokonsert