Tix.se

  • Från 20. december
  • Till 22. december
  • 4 datum
Biljettpris:95 - 395 kr
Evenemangsinformation

EN JULBALETT FÖR HELA FAMILJEN

 

MED SOLISTER FRÅN KUNGLIGA BALETTEN OCH BERLIN STATE BALLETTIDIGARE DANSARE FRÅN DEN KONGELIGE DANSKE BALLET OCH GÖTEBORGSOPERANS BALETTDANSELEVER FRÅN SVENSKA BALETTSKOLAN OCH KUNGLIGA SVENSKA BALETTSKOLAN

 

Äntligen är den älskade julsagan Nötknäpparen tillbaka. Upplev Göteborgs juligaste dansföreställning med sagolik scenografi, vackra kostymer och allt som hör den svenska julen till.

Gå med hela familjen på en föreställning som förutom dans bjuder på skådespel och julstämning för både små som stora.

Upplev den välkända julsagan där Clara och hennes nötknäpparsoldat bjuds på ett fantastiskt äventyr. I julnattens magi möter de en armé av råttor, går vilse i en snöstorm och besöker ett pepparkaksslott där julens alla sötsaker får liv. Allt till Tjajkovskijs älskade musik.

Uruppförandet skedde den 18 december 1892 på Mariinskijteatern i Sankt Petersburg med libretto av Marius Petipa och koreografi av Lev Ivanov. Som bygger på berättelsen Nötknäpparen av E.T.A. Hoffmann. Den svenska premiären ägde rum på Kungliga Operan i Stockholm den 28 november 1929.

Idé och koreografi av Sebastian Michanek, tidigare solistdansare vid både Kungliga Baletten i Stockholm och Den Kongelige Ballet i Köpenhamn. Sebastian har själv dansat prinsen i Nötknäpparen i olika versioner och skapar nu en helt ny svensk version som bygger på originallibrettot.


Alla barnroller och den större unga ensemblen dansas av elever från Svenska Balettskolan i Göteborg. Utbildningen är en elitutbildning i dans inom den vanliga grundskolan (åk 4-9) och är en förberedande yrkesdansarutbildning med regeringsuppdrag att utbilda nästa generations dansare för scener både nationellt och internationellt.                    

 

Föreställningen rekommenderas från 4 år

Foto: Emmy Jonsson
Illustration: Emmanuel Pettersson