Tix.se

Evenemangsinformation

Sjuksköterskan som tar hand om sina patienter i snitt åtta dagar innan de somnar in. Driftteknikern som bränner 22 kroppar om dagen. Operasångaren som bara sjunger på begravningar. Pensionären som i hemlighet bedriver dödshjälp. Kvinnan som kommit på nyckeln till att återuppväcka sin avlidna make. Det här är verkliga avsnitt om fascinationen över livets förgänglighet och en inbjudan att besöka platser som inte en vanlig levande människa vanligtvis har tillträde till.

I den dokumentära föreställningen Slutet får du följa med in i livets slutskede. Osynliga teatern bjuder in till en hemlig plats där du tillsammans med ett slutet sällskap kommer få ta del av ett kollage av röster om relationen till döden.

Under kvällen leds du igenom situationer där möjlighet ges att hantera tystnaden, separationen och behovet av tröst som uppstår i dessa rum. Du träffar andra människor under en kväll och det som för er samman är tankarna kring vad som händer när vi dör.

- För det mesta föreställer vi oss att döden kommer senare. Ingen mening att oroa sig för det nu. "Senare" skapar en bekväm illusion av ett säkert avstånd. Förhoppningen är att vi går från att ”jag vill inte veta, jag vill inte tänka på det” till ett vilja veta mer, för det kommer trots allt hända oss alla, förr eller senare, säger regissörerna Tomas Rajnai och Jens Nielsen från Osynliga Teatern.

Osynliga Teatern är ett scenkonstkompani med bas i Stockholm som grundades 2012 av Jens Nielsen och Tomas Rajnai. Deras arbete kan beskrivas som teater- och performance installationer som bjuder in publiken att både delta och observera. Osynliga Teatern strävar konsekvent efter att skapa en intimitet och delad sårbarhet mellan verket och publiken och hoppas så frön av tvivel och ifrågasättande om de system som påverkar våra tankar och handlingar. Osynliga Teatern skapar genuina möten i en allomslutande värld där arbetet ofta är platsspecifikt och materialet autentiskt.

Osynliga Teatern har framfört sina verk nationellt och internationellt på scener och festivaler såsom Dramaten, Folkteatern Göteborg, Färgfabriken, Västmanlands Teater, Weld, Stadsteatern i Reykjavik, Sort/Hvid i Köpenhamn, Metropolis, CPH Stage, Tempo och Reykjavik Arts Festival. 2017 blev Det levda baklänges uttagen till Scenkonstbiennalen samt nominerade till ”årets sinnesorgasm” på Scenkonstgalan


Aktörer: Camilla Eriksson, Emelie Wahlman, Lisen Ellard

Koncept och regi: Tomas Rajnai och Jens Nielsen

Scenografi och kostym: Annika Tosti
Ljusdesign: Anton Andersson
Researchintervjuer: Sofia Pappa
Formgivning: Leon & Chris
Fotograf: Néha Hirve / Milja Rossi
Producent: Emelie Bergbohm - Bohm Bohm Room

Uppsättningen görs med stöd från Konstnärsnämnden, Kulturrådet, Stockholms stad och Stockholms Läns Landsting.